Adventi koncert / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK

2020 / 11 / 29
vasárnap
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Két kitűnő kórus szövetkezik ezen a hangversenyen négy remek szólistával és a lengyel hangversenyélet legkiválóbb régizenei együttesével, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson a két kórus vezetői osztoznak.
Adventi koncert / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK
Dátumok [ 1 ]
2020. november 29. vasárnap, 19:30 Nem elérhető
Leírás Képek

Adventi koncert

Műsor:
    Adventi és karácsonyi énekek
    J. S. Bach: Nun komm, der Heiden Heiland - kantáta, BWV 61
    Hammerschmidt: Vom Himmel hoch (kantáta a Kirchen- und Tafel-Music sorozatból)
    Vivaldi: d-moll concerto két hegedűre, csellóra és vonószenekarra, RV 565 (op. 3, No. 11)
    Händel: The King Shall Rejoice - koronázási anthem, HWV 260
    Haydn: E-dúr Salve Regina, Hob. XXIIIb:1
    Händel: Zadok, a főpap, HWV 258

Két kitűnő kórus szövetkezik ezen a hangversenyen négy remek szólistával és a lengyel hangversenyélet legkiválóbb régizenei együttesével, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson a két kórus vezetői osztoznak.

Az Angelica Leánykar 1989-ben alakult meg Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban. Alapítója és máig vezetője Gráf Zsuzsanna kóruskarnagy, a budapesti Zeneakadémia hajdani neveltje. Fennállásának bő három évtizede alatt a kórus számtalan sikert aratott idehaza és külföldön, nemzetközi kórusversenyeken és -fesztiválokon tündökölt, lelkesen népszerűsítve a repertoárdarabok mellett magyar zeneszerzők kórusműveit is. A Purcell Kórus egy évvel később alakult, mint az Angelica Leánykar. Ezt az énekkart is hajdani alapítója vezeti. Vashegyi György irányításával a kórus - az Orfeo Zenekarral szimbiózisban dolgozva - az elmúlt három évtizedben a magyarországi korhű régizenejáték legjelentősebb vokális műhelyévé vált. A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország legjelentősebb historikus régizenei hangszeregyüttese, amelyet Andrzej Kosendiak alpított 2006-ban. Repertoárjuk a korai barokktól a korai romantikáig terjed. Fennállásuk során Philippe Herreweghétől Giovanni Antoniniig a műfaj legjelentősebb karmestereivel működtek együtt.


Vezényel: Gráf Zsuzsanna, Vashegyi György

Közreműködők:
szoprán    Kovács Ágnes, Pintér Ágnes
kontratenor    Bárány Péter
tenor    Komáromi Márton
basszus    Najbauer Lóránt

Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)
Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)
Wrocław Baroque Orchestra (művészeti vezető: Andrzej Kosendiak)

Ajánló

Zorán Koncert Zorán Koncert 2020. November 02. Klasszik Lasszó: „Akinek igaza van, az gyorsabban fog lőni.” - A budapesti western – Zenés irodalom Klasszik Lasszó: „Akinek igaza van, az gyorsabban fog lőni.” - A budapesti western – Zenés irodalom 2020. Szeptember 22. A "Klasszik Lasszó" nem csak egy koncert. Nem is csak felolvasó est. Nem színház, sem tánc, sem csak egy performansz. Létrejötte egy véletlennek köszönhető: Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar kiváló zenészeivel kiegészülve egy műsorába meghívta Kemény Zsófi költőt és Vitáris Ivánt az Ivan & The Parazol frontemberét, majd csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan is ütőshangszerekkel a Mary Popkids zenekarból. Presser Gábor - Dalok régről és nemrégről Presser Gábor - Dalok régről és nemrégről 2020. November 09. Presser Gábor szerzői estként aposztrofálja ezt a rendhagyó koncertet, melynek címe: Dalok régről és nemrégről. S ha bár e cím alatt számtalan koncertet adott már, garantálható, hogy kétszer ugyanarra a koncertre nem tud beülni a kedves koncertlátogató. Erre nem csak a hatalmas életmű - Omega, LGT, számtalan másoknak írt lemez, színházi darab - hanem „Pici bácsi” közönség iránti alázata, hihetetlen kreativitása, rögtönzőképessége és bölcs, sztoikus humora a garancia. Budapest Bár koncert Etyeken a Sonkamesternél Budapest Bár koncert Etyeken a Sonkamesternél 2020. Július 18. A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává. Az együttes varázslatos vonzerejét a kitűnő zenészeknek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek köszönheti. Gryllus Dániel 70  - Dalok Weöres Sándor és Sumonyi Zoltán szövegeire Gryllus Dániel 70 - Dalok Weöres Sándor és Sumonyi Zoltán szövegeire 2020. Október 28. Gryllus Dániel a Kaláka együttes alapító tagja és vezetője, immár több mint 50 éve. Az együttesben végzett tevékenysége mellett számos önálló művet is létrehozott, amelyek közül kettő a születésnapi koncerten is szerepel, a szerző és barátai előadásában.

Élményprogram

Sport

Érdeklik legfrissebb programjaink?
Íratkozzon fel hírlevelünkre!