Beszélj hozzá! (2002) / MÜPAMOZI / Pedro Almodóvar szenvedélyes világa

Előadóterem
Beszélj hozzá! - spanyol nyelven, magyar felirattal
Beszélj hozzá! (2002) / MÜPAMOZI / Pedro Almodóvar szenvedélyes világa
Leírás Képek

A nők bonyolultabbak. Legalábbis Pedro Almodóvar filmjeiben. Míg a férfiak cselekedeteit két-három rugó mozgatja, a nőket megszámlálhatatlan és késztetés hajtja, és ezek kiszámíthatatlanok is. A Beszélj hozzá! azonban kivételes mű. Már csak azért is, mert a meghatározó nőalakok kómában fekszenek, s így kevéssé van módjuk a történetet vezetésére. Jelenlétük mégis roppant erős, hiszen a hozzájuk kötődő két férfi nagyon is jelen lévő személyiségekként tekint rájuk. A két fizikailag élő testbe látják bele vágyaikat, életüket, jövőjüket: a balerinábéa és a matadoréba. De ismerjük el: ezek a férfiak valóban bonyolultabbak, érzékenyebbek - és erről érdemes lenne hosszabban beszélgetni. Mert ez a történet egyáltalán nem arról szól, hogy miként éli meg a két férfi a tehetetlen, ágyhoz kötött, kommunikációra képtelen nők fölötti hatalmát, hanem inkább azokról a furcsa érzelmekről, viszonyulásokról, amelyeket ez a helyzet ébreszt bennük. Ráadásul a film tele van hivatkozásokkal, utalásokkal, idézetekkel. Van benne például egy részlet Pina Bausch Zöld föld című produkciójából, amely Budapesten született. Meg egy némafilm, amely egyszerre idézi meg az 1920-as évek expresszionista és szürrealista filmjeit. És nem mellékesen jelen van benne a 21. század elejének spanyol kultúrája - bikaviadallal és bugyuta televíziós talkshow-val.
Különös film. Néha megrázó, néha nevettető. Bizarr? Hát melyik Almodóvar-film nem az? Almodóvar 2003-ban elnyerte vele a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.

A vetítés a budapesti Spanyol Nagykövetség együttműködésével valósul meg.

Közreműködik:

Réz András: házigazda

Ajánló

MineCinema Miskolc - VIP jegy MineCinema Miskolc - VIP jegy 2020. Február 22. Mi is az a MineCinema? Egy igazi MineCraft film, MineCraft videósok szereplésével és rendezésével. Miskolcon, február 22-én a Tudomány és Technika Házában (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 5.) most a MineCinema nyolcadik részét láthatják a résztvevők. Ezenfelül találkozhatnak zsDavval, Jánosik Gergővel, Balukával és OwnMcKendryel. MineCinema Miskolc - Normál jegy MineCinema Miskolc - Normál jegy 2020. Február 22. Mi is az a MineCinema? Egy igazi MineCraft film, MineCraft videósok szereplésével és rendezésével. Miskolcon, február 22-én a Tudomány és Technika Házában (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 5.) most a MineCinema nyolcadik részét láthatják a résztvevők. Ezenfelül találkozhatnak zsDavval, Jánosik Gergővel, Balukával és OwnMcKendryel. A Kelet az Kelet (1999) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI A Kelet az Kelet (1999) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI 2020. Március 23. Hogyan is fest a bevándorló lét - brit szemmel nézve? Azt gondolhatnánk, hogy két évtizede ez egyszerűbb volt. A film egy pakisztáni angol család története. Pink Floyd: A fal (1982) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI Pink Floyd: A fal (1982) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI 2020. Január 27. Zenés film? Nagyra nőtt videoklip a műfaj hőskorából? Zajos dráma? Egy kicsit ez is, egy kicsit az is. Alan Parker, a film rendezője Roger Waters forgatókönyvéből roppant eredeti művet hozott létre, amely a Pink Floyd zenéje fölött felépíti Pinky, a rocksztár (Bob Geldof) személyes drámáját, aztán az ő emlékein, félelmein keresztül mutatja meg Anglia kevésbé szerethető arcát. Megtehetek bármit (2015) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI Megtehetek bármit (2015) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI 2020. Május 18.

Élményprogram

Érdeklik legfrissebb programjaink?
Íratkozzon fel hírlevelünkre!