Julien Fournier / L’Habeas Corpus Compagnie (BE): BURNING

2020 / 02 / 20
csütörtök
Nagyterem
„Julien Fournier az újcirkusz eszközeit használva rekonstruálja a népesség egy jó részének fizikai és erkölcsi összeomlását.”
Julien Fournier / L’Habeas Corpus Compagnie (BE): BURNING
Dátumok [ 2 ]
2020. február 20. csütörtök, 20:00 Jegyvásárlás Jegyvásárlás
2020. február 21. péntek, 20:00 Jegyvásárlás Jegyvásárlás
Leírás Képek

Julien Fournier / L’Habeas Corpus Compagnie (BE)
BURNING
    
kiégés, dokumentarista cirkusz, vizualitás  52'

„Julien Fournier az újcirkusz eszközeit használva rekonstruálja a népesség egy jó részének fizikai és erkölcsi összeomlását.”

Egyetlen szereplőnk kartondobozokat halmoz fel, hoz-visz, még a futópadon is dobozokat pakol, sőt, reggeli rutinját is(fogmosás, öltözés, kutyasétáltatás) a futópadon végzi. Saját környezetére igyekszik befolyással lenni, élet és munkakörülményére amely állandóan korlátozza őt, ismétlődő feladatokhoz láncolva, amelyek semmilyen kitörési lehetőséget nem hordoznak magukban.

Fournier ötlete egy izgalmas előadást szül, melynek központi tematikája égetően aktuális… De vajon meg lehet-e jeleníteni cirkuszi eszközökkel a munkahelyi kiégés problémáját? A Burning egyszerre dokumentarista újcirkusz és költői koreográfiai vízió. Alapja a performáló test, a narráló hang és a vetítés hármasa, melyek folyamatosan hatnak egymásra. Eleinte úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben, ám szép lassan kicsúszik a fellépőnk lába alól biztos talaj…

Az önnön díszletében csapdába esett karakter folyamatosan mozgásban van, hiszen erre kényszeríti a környezete. Ülve, állva, máskor dobozokat igazgatva, kapcsolatba lép egy olyan térbeli struktúrával, ahol minden állandó változásnak van kitéve, ezzel apránként kitörölve az összes lehetséges láthatárt/távlatot. Mindeközben a folyamatosan jelenlévő narrátorunk hangja lassan felemésztő, belső kiégést hordoz magában mind tartalmilag mind formailag: zihálás, szünet nélküli ritmikusság, a megfigyelő bizonyságtétele.

A test rezonál a szavakra és a cselekmény e szavak hatására alakul, ebben a kifulladásig tartó menetelésben minden összefügg: így az akrobatikus mozdulatok is összeolvadnak a vetítéssel. Grafikonok, százalékok, vallomások, egy meggyötört test... Ezek mind a munka, a teljesítmény, a tőke és a beteges túlfogyasztás világát hivatottak ábrázolni, ahol az ember árucikkré vált és ahol az értelem elveszett.

„A Burning többmillió embertársunk mindennapi valóságára világít rá, amelyért kizárólag produktivista társadalmunk tehető felelőssé.”

Christian Jade – RTBF

Ajánló

Freak Fusion: Restlesslegs / BTF 2020 Freak Fusion: Restlesslegs / BTF 2020 2020. Április 16. A darab témája a ‘nyugtalan láb’ szindróma (szakirodalomban RLS - restless legs) az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. Nehéz körülírni ezt az érzést: olyan mint egy akaratlan ásítás a végtagokban, egy zavaró, feszítő, nyugtalanító, viszkető, kellemetlen, tekergő, zsibbasztó inger, ami nem enged nyugodni, megpihenni. TAURIN CIRKUSZ GROUP: CIRKUSZI MUTATVÁNYOK ÉS JÁTSZÓHÁZ TAURIN CIRKUSZ GROUP: CIRKUSZI MUTATVÁNYOK ÉS JÁTSZÓHÁZ 2020. Január 19. TAURIN CIRKUSZ GROUP: CIRKUSZI MUTATVÁNYOK ÉS JÁTSZÓHÁZ 2020. január 19-én a TAURIN Cirkusz Budaörsre érkezik, hogy vidámságot és csodákat varázsoljon a téli sötétségbe! Sokféle lenyűgöző produkciónak lehetünk majd szemtanúi! Láthatunk fantasztikus ügyességű akrobatákat és zsonglőröket, varázslatos trükköket, egyszóval ez a délután garantáltan felejthetetlen lesz! Az előadás után mindezt Ti is kipróbálhatjátok! Az egyórás cirkuszi játszóház keretein belül próbára tehetitek ügyességeteket különböző zsonglőreszközökkel, táncolhattok hulahopp karikákkal, a legbátrabbak pedig akár egymás vállára is állhatnak! A Taurin Cirkusz Group művészei és a VIK szervezői várnak mindenkit nagyon sok szeretettel! Tavaszi műsor 2020.01.18 -03.15.-ig Tavaszi műsor 2020.01.18 -03.15.-ig 2020. Január 18. Fesztivál Plusz Varázslatos Győztesek Fesztivál Plusz Varázslatos Győztesek 2020. Január 18. A Fővárosi Ngycirkusz 2020-as műsora a Fesztivál Plusz Varázslatos győztesek című cirkuszi showban a fesztivál legjobbjait mutatják be a közönségnek 2020. január közepétől március közepéig.

Élményprogram

Érdeklik legfrissebb programjaink?
Íratkozzon fel hírlevelünkre!