Lear király

Spirit Színház
Lear király úgy dönt, hogy a birodalmat felosztja három lánya között. Pillanatnyi szeszélyétől vezéreltetve összehívja a királyi udvart, majd leányaihoz a mesékből jól ismert, de a birodalom életében előzmény nélküli kérdést intézi: “Ki az közületek, ki legjobban szeret?”
Lear király
Leírás Képek Színészek

Shakespeare: Lear király - tragikus szatíra

“Tartsd kezedben hatalmadat”
Történik Britanniában, a régi időkben.

Lear király úgy dönt, hogy a birodalmat felosztja három lánya között. Szokatlan döntését szokatlan órában hajtja végre, pillanatnyi szeszélyétől vezéreltetve összehívja a királyi udvart, majd leányaihoz a mesékből jól ismert, de a birodalom életében előzmény nélküli kérdést intézi: “Ki az közületek, ki legjobban szeret?” A legkisebb lány, Cordélia megtagadja a nyilvános vallomástételt, és ez olyan váratlanul éri a szeszélyes uralkodót, hogy legszeretettebb lányát kitagadja az örökségből, annak ellenére, hogy a hűséges Kent gróf figyelmezteti a királyt szörnyű esztelenségére. A legkisebb lánynak hozomány nélkül kell távoznia az udvarból, megalázottan és eltaszítottan, a francia király feleségeként. Goneril és Regan, a szeretetüket egymással versengve kifejező nővérek azonban hamar megtagadják apjukat, egyre terhesebbé válik számukra a királyságot átruházó, de a királyi címmel járó hódolathoz tovább is ragaszkodó Lear.

Shakespeare klasszikus műve mindmáig ható érvényességgel, egyszerre gondolkodtatva és nevettetve mérhetetlen gazdagsággal tud beszélni az emberi kapcsolatok értékéről, de hihetetlen törékenységéről is egyszersmind. Az időben és térben tőlünk távol eső történet a szemünk láttára válik a mi saját élethelyzetünkké.


Szereplők: Perjés János - Borbáth Ottília - Tornyi Ildikó - Marjai Virág
Gulyás Dénes - Plaszkó Bence - Nagy Enikő - Zsiga László - Juhász Róza
László G. Attila - Darvasi Áron - Gaál Dániel - Lengyel Kristóf

Rendező: Czeizel Gábor


Bemutató: 2020. október 28. Spirit Színház

A változás jogát fenntartjuk!

Czeizel Gábor
Czeizel Gábor
Rendező
Perjés János
Perjés János
Színész
Borbáth Ottilia
Színész
Tornyi Ildikó
Színész
Marjai Virág
Színész
Gulyás Dénes
Gulyás Dénes
Színész
Plaszkó Bence
Plaszkó Bence
Színész
Nagy Enikő
Nagy Enikő
Színész
Zsiga László
Színész
Juhász Róza
Színész
László G. Attila
László G. Attila
Színész
Darvasi Áron
Darvasi Áron
Színész
Gaál Dániel
Gaál Dániel
Színész
Lengyel Kristóf
Lengyel Kristóf
Színész

Élményprogram

Érdeklik legfrissebb programjaink?
Íratkozzon fel hírlevelünkre!